Novosti

Oslobodite se ogorčenosti

Susret dvije žene, nakon nekoliko godina. Jedna od njih je nekada, ne tako davno, povrijedila drugu. Izdala je. Nije bila ni iskrena, ni čistog srca u tom odnosu. Nije bila ni lojalna, ni zahvalna. Lagala je. Manipulisala. Iznuđivala osjećanje sažaljenja. Tražila još… još više vremena, prostora, razumjevanja, povjerenja… Sada je tražila da se ponovo sretnu. I da, desio se taj susret. Bez mnogo riječi, sa dosta tuge, težine i razočarenja u vazduhu. Oči napunjene suzama, pogled u pod i pružene ruke. Dovoljno je to bilo da druga žena raširi svoje ruke i primi je u zagrljaj, da oprosti. Zaplakale su i jedna i druga. Svaka je za sebe, u sebi nosila svoju priču. Svaka je našla svoj put oslobođenja. Jedna kajanja, druga ljubavi. Jedna slobode, druga snage.

Možda ste i vi bili povrijeđeni, izdani? Možda ste osjetili razočarenje, ogorčenje? Nadam se da ste osjetili i ovo olakšanje koje dolazi kada oprostimo onima koji su nas povrijedili, izdali.
“Opraštanje” i “otpuštanje” izvorno znače oslobađanje. Kako kaže Zoran Milivojević, tek kada opraštamo oslobađamo drugoga od svog zamjeranja, ali i sebe od “nedovršenog posla” iz prošlosti, koji nam je trošio životnu energiju. Opraštajući, oslobađamo se od zamjerke koja nas je mučila tako dugo. Najteže je oprostiti onome ko ne priznaje da je pogriješio, ko je zadovoljan onim što je učinio, ponosan je na svoje djelo. Nekim ljudima je najteže da oproste sebi.
Ljudski je griješiti, a greške su uvijek pogrešni postupci. Ako to znamo, onda i shvatamo da i u odnosu prema drugima, i u odnosu prema samom sebi, ne postoji neoprostivo.

Opraštamo drugima, opraštamo sebi, ali nekada i mi sami tražimo od drugih oproštaj!
Kada oprostite, onda otpuštate sa sebe teret koji vam je crpio energiju i mir. Shvatite da je svaki minut, koji ste ranije proveli razmišljajuci o toj osobi, o razlozima zbog kojih vas je povrijedila, je izgubljen za vrednije i plemenitije misli kojima ćete graditi svoj mir.
Praštanje je proces. Ono ne može da se desi odjednom. Praštanje znači da smo prihvatili ono što nam je neko učinio u prošlosti i našli razumijevanje za tu osobu.  Spremni smo da oprostimo kada smo shvatili da prošlost i ono što se desilo u njoj ne možemo da promijenimo, kada smo se izbavili iz zaglavljenosti u sjećanju na ono što nam se dogodilo.

Ako oprostite ne znači da ćete zaboraviti. Ne znači da ste naivni i slabi. Opraštaju samo duhovno jaki i hrabri ljudi. Otvaraju srce samo oni koji ga imaju. Iz svakog odnosa sa drugim ljudima mi razvijamo sebe. Ako uspijemo da prihvatimo bol i pružimo razumijevanje osobi koja nam ga je nanijela mi jačamo sebe. Mi se iz svakog iskustva dižemo osnaženiji.

U životu ili volite ili se plašite (Sharma, 2013). Ako ste otvorenog srca, pružene ruke, vi volite i spremni ste za rast u ljubavi, u povjerenju. Ako povrijeđujete druge, to činite jer duboko u sebi nosite strah. Strah da vas neko neće prihvatiti kakvi jeste, strah da će vas neko iskoristiti, strah da će vas neko napustiti su strahovi zbog koji mnogi čine nažao drugima. Oni, da bi potvrdili svoje podsvjesne strahove, na taj način štite sebe. Zapitajte se: „Da li bih kaznio uplašeno dijete?“ „Šta bih mu pružio: oproštaj, ljubav ili prekor?“ Ja smatram da u svim životnim situacijama, u odnosu sa svim ljudima, trebamo da budemo mi, ono naše autentično biće. Ako je u skladu sa nama da pružimo ruku ponovo, trebamo da oprostimo. Ako mi želimo da prigrlimo to biće, koje nas je do juče kudilo, trebamo to učiniti.

To smo mi. Razum je i ovoj ženi iz priče govorio da ne oprašta, da ne sluša, da okreće glavu, ali njeno srce je znalo da tek u oproštaju će njeno biće naći mir. U onim suzama, poteklo je razumijevanje. U onom zagrljaju, prostrujala je snaga. Oproštaj donosi slobodu od razočarenja, ogorčenja, ljutnje, prezira.

Oproštaj donosi mir, radost i snagu da se nastavi dalje.

 

iz knjige Biram slobodu

Kliknite ovdje da naručite knjigu "Biram slobodu"

Write a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biram slobodu u Banjaluci

0shares 0 0 0 0 0 Promocija knjige Biram slobodu upriličena je u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske 30. …

Promocija knjige Biram slobodu u Doboju

0shares 0 0 0 0 0Narodna biblioteka u Doboju je 12. 06. bila organizator promocije knjige „Biram slobodu”, autorke Vesne …

Postavite potrebne granice da biste se zaštitili

0shares 0 0 0 0 0 Priča počinje ushićenjem i radošću zbog par grančica koje su golubovi donosili na moj balkon pokušavajući …