Novosti

O nama

Vrtić „Mali Princ“
O nama:
Osnovani smo i djelujemo pod motom i sa željom da je naš vrtić mjesto gdje se djeca vole kao kod kuće!
„Mali Princ“ je lijepo i sigurno mjesto u našem gradu gdje djeca uživaju i odakle ne žele kući. To je mjesto gdje postoji cjelodnevni boravak, poludnevni boravak, dnevni boravak (što znači da dijete možete dovoditi dva, tri ili četiri dana da se dijete socijalizuje ako Vam ne treba čuvanje), gdje dijete možete ostaviti na sat, dva ili tri ako Vam hitno treba čuvanje, gdje se predškolci mogu pripremati za prve školske dane, gdje možete kombinovati termine dolaska djeteta, gdje će Vam biti nadoknađeni izostanci uslijed bolesti djeteta, gdje su cijene prilagođene standardu, gdje možete dobiti besplatan zakup prostora za proslavu rođendana Vašeg djeteta; to je mjesto gdje stanuje ljubav, povjerenje, razumjevanje, a ne lični interes i proračunatost.
Principi rada:
„Mali Princ“ je vrtić osnovan 01.04.2013.godine. Vaspitno-obrazovni rad zasnovan je na Programu za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, koji je propisalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS. U svom radu kombinujemo klasičnu metodu vaspitanja sa Montesori metodom. Kako je primjetila čuvena pedagoškinja Marija Montesori, najvažniji period čovjeka je od rođenja do njegove šeste godine. To je period tokom kojeg se formira inteligencija i cjelina čovjekovih psihičkih snaga. Upravo u ovom periodu odrastanja, mi omogućavamo i pomažemo djeci da kroz igru, učenje, rad u prirodi razviju sve svoje potencijale. Od samog osnivanja mi se bavimo kreativnim vaspitnim radom sa djecom, koja uz budnu pažnju stručnih osoba, kroz igru razvijaju svoje sposobnosti, poštujući njihovu individualnost i posebnost. Posebno njegujemo human odnos između polova i podstičemo poštovanje i uvažavanje različitosti između djece bez obzira na njihovo socijalno porijeklo. Najznačajniji segmenti rada sa djecom su usmjereni na očuvanje i zaštitu zdravlja, podsticanju cjelovitosti razvoja dječijih sposobnosti i pozitivnih svojstava ličnosti proširivanjem iskustva i razvijanjem samostalnosti kod djece. Naš cilj je da prepoznaju svoja dječija prava, ali istovremeno da shvate svoju odgovornost i obaveze koje iz njih proizilaze. „Mali Princ“ jedini je u Republici Srpskoj koji svoj odnos i principe u radu sa djecom zasniva primjenjujući savremenu psihološku teoriju – Transakcionu analizu.
Unutrašnja organizacija prostora i rada:
Vrtić je smješten u adaptiranoj vili površine 300 m2, sa parkiralištem i velikim dvorištem. Rad se odvija u malim grupama i to: mješovita jaslena grupa, srednja vrtićka i starija vrtićka grupa. Svaka grupa ima prostor namjenjen odgovarajućem uzrastu organizovan po centrima koje djeca mogu da koriste u zavisnosti od interesovanja i vrste aktivnosti. Centri interesovanja, svakodnevno dostupni djeci, su: biblioteka, matematičko-logički centar, kosmički centar, kreativni kutak, dramski centar. Sobe su prostrane, osvjetljene i opremljene adekvatnim i raznovrsnim sredstvima za igru i realizaciju rada. Opremljene su namještajem po dimenzijama prilagođenim djeci, sa ciljem da im obezbjedi adekvatan i pravilan razvoj i boravak u vrtiću. Igraonica koju imamo opremljena je najsavremenijim lavirintom, prilagođenim i za najmlađe naše mališane, kao i toboganima, klackalicama, kućicama, loptama od atestirane plastike.
Naše dvorište:
Veliko dvorište, osim travnatog prostora za igru i sport, ima posebnu namjensku baštu gdje djeca uz mentorstvo vaspitača sade cvjeće i povrće. Djeca ne samo da izgrađuju odnos sa biljkama tako što ašovčićima pripremaju zemlju za sadnju, svojim prstićima spuštaju sjeme u jamice, zalivaju ih i gledaju kako niču izdanci, već vježbaju i finu motoriku, strpljenje, koncentraciju, a na kraju se slade plodovima povrća kojim su dala život. U jesen se zatvara sezona bašte, ali počinje sezona spremanja zimnice i kuvanja. Kroz zanatske radionice djeca postaju pekari i poslastičari. Prirodno igralište blagotvorno djeluje na fizičko i psihičko stanje, podstiče djecu na kreativnost, saradnju, smanjuje nasilje među djecom i agresivnost. Glavni elementi su od prirodnih skulptura (starih debala, krupnog kamenja), drveta, šiblja, pjeska, panjića. Sa prirodnim elementima djeca sama odlučuju na koji način će elemente upotrijebiti u igri na igralištima.
Organizacija rada:
U našem vrtiću je stalno zaposlen visoko obrazovni kadar: pedagog-psihoterapeut, vaspitač i psiholog.
Stručni saradnik je profesor muzičkog vaspitanja.
Cijena vrtića obuhvata: cjelodnevni boravak, tri obroka, fizičko vaspitanje, muzičku kulturu, predškolsko obrazovanje (matematika, svijet oko nas, srpski jezik), tradiciju našeg naroda, pravoslavnu vjeronauku, engleski jezik, psihološko i emocionalno opismenjavanje djece, likovne, dramske, kreativne i logopedske radionice. Ishrani djece se posvećuje posebna pažnja. Biraju se zdrave, svježe namirnice poštujući normative prehrane za djecu predškolskog uzrasta. Redovnu kontrolu ispravnosti hrane vrši Institut za javno zdravstvo, Doboj.
Rad sa djecom je apsolutno transparentan; otvoreni smo za komunikaciju i saradnju sa roditeljima, ali i sa lokalnom zajednicom i javnim ustanovama u njoj. U toku školske godine organizujemo izlete, tematske posjete biblioteci, crkvi, vatrogasnoj stanici, policijskoj stanici, proslave rođendana i maskenbale. U slobodno vrijeme dodatno nudimo djeci školicu sporta i muzičku maštaonicu.Takođe, u skladu sa potrebama i interesovanjima roditelja organizujemo edukativne radionice za roditelje, kao i kreativne dekupaž radionice i druge oblike druženja.
Vrijeme boravka i program rada sa djecom usklađujemo sa radnim vremenom, mogućnostima i potrebama roditelja.
Radno vrijeme vrtića je od 6:30 – 17:00 časova. S toga nudimo:
– cjelodnevni boravak – 8 sati ( u periodu 6:30 – 17:00)
-poludnevni boravak – 4 sata ( 8:00 – 12:00 ili 13:00 – 17:00)
-boravak 6 sati
– večernja igraonica ( 1, 2, ili 3 sata)
-igraonica uz prisustvo roditelja
-proslava rođendana.

Radimo subote u periodu 8:00 – 16:00.
Vrtić «Mali Princ» – vrtić po mjeri Vašeg djeteta!

Kliknite ovdje da naručite knjigu "Biram slobodu"

Write a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biram slobodu u Banjaluci

0shares 0 0 0 0 0 Promocija knjige Biram slobodu upriličena je u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske 30. …

Promocija knjige Biram slobodu u Doboju

0shares 0 0 0 0 0Narodna biblioteka u Doboju je 12. 06. bila organizator promocije knjige „Biram slobodu”, autorke Vesne …

Postavite potrebne granice da biste se zaštitili

0shares 0 0 0 0 0 Priča počinje ushićenjem i radošću zbog par grančica koje su golubovi donosili na moj balkon pokušavajući …