Novosti

Ivana Živković o knjizi Biram slobodu

Na promociji knjige Biram slobodu, održanoj u Derventi u Centru za kulturu 20. 02. 2017. govorila je Ivana Živković, magistar psihologije i psihoterapeut u edukaciji.

Ivana je zvanje magistra psihologije stekla na Univerzitetu u Banjoj Luci, a duži niz godina se stručno usavršava u oblasti psihoterapije.  Radno iskustvo je sticala u okviru zdravstvene psihologije. Izlagač je brojnih radova na međunarodnim naučno-stručnim skupovima psihologa.

“Dobro veče!

Zadovoljstvo mi je učestvovati na večerašnjoj promociji Vesnine knjige“Biramslobodu”.

Vesnu poznajem već 6 godina, tokom kojih smo u psihoterapijskoj edukaciji pravca“Transakciona  analiza”. Ova edukacija nam je omogućila lični i profesionalni rast i razvoj, ali i nova prijateljstva.

Večeras ćemo pomenuti neke od psihoterapijskih tema, ali treba znati da je teško davati generalne smjernice, jer je svaka osoba individua za sebe i tako joj treba i pristupati, u skladu sa njom i sa njenim potrebama.

U procesu savjetovanja osnovni cilj jeste da klijent donese nove odluke o svom trenutnom ponašanju i pravcu života. To bi u značilo da živimo u skladu sa sobom, jer rešenje naših problema leži upravo u nama. Na tom putu jako je važno biti u kontaktu sa svojim emocijama i svojim željama. Za uravnotežen psihološki život, neophodno je osvijestiti emotivni aspekat, a to je ujedno i prvi korak ka promjeni. O promjenama govori i Vesna u svojoj knjizi “Biram slobodu”, a kroz nju su prožete i emocije, koje su na mene ostavile najveći utisak.

Emocije su središte duševnog života. Ljudi često imaju mišljenje da nije poželjno osjećati neugodne emocije (npr. tugu, ljutnju, strah…), ali važno je znati da sve emocije imaju svoju svrhu, one su reakcije bića na životnu situaciju. Emocije osjećamo kada procjenjujemo da nam je nešto važno.Ponekad se zanemaruje emotivni nivo zbog pokušaja racionalizacije, ali ljudi, kroz evoluciju, osjećanjima brže spoznaju stvarnost nego razumom. Razum i emocije nisu suprostnosti, oni se nadopunjuju. Srž emocija je spremnost na djelovanje i pravljenje planova, a tek kada krenemo uviđati kako se osjećamo, bićemo na putu ka željenom stanju. Naša je odgovornost  da se pobrinemo za sebe.

O svom putu ka željenom stanju, putu koji nije uvjek bio lak, govori namVesna u svojoj knjizi“Biram slobodu”.  Vesna čitaocima predstavlja svoje životno iskustvo i misli,koje povezuje sa psihoterapijskim znanjem, filozofskim mislima i religijskim stavovima. Ona se čitaocima obraća direktno, na jedan iskren, emotivan i njegujući način.Piše jasnim jezikom, kako bi je svi razumjeli. Autorka govori o promjenama koje su nju učinile srećnijom i zadovoljnijom. Iako je ponekad bilo bolno nositi se sa svim što promjene nose,  ona hrabro kaže: “Ljepša je bol rasta, nego bol propadanja”. Čitajući ovu knjigu možda možete doći i do vlastitih uvida, motivisati se na promjenu, te pronaći smjernice ka svom željenom stanju, ka slobodi.

Hvala Vam na pažnji!”

Kliknite ovdje da naručite knjigu "Biram slobodu"

Write a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biram slobodu u Banjaluci

0shares 0 0 0 0 0 Promocija knjige Biram slobodu upriličena je u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske 30. …

Promocija knjige Biram slobodu u Doboju

0shares 0 0 0 0 0Narodna biblioteka u Doboju je 12. 06. bila organizator promocije knjige „Biram slobodu”, autorke Vesne …

Postavite potrebne granice da biste se zaštitili

0shares 0 0 0 0 0 Priča počinje ushićenjem i radošću zbog par grančica koje su golubovi donosili na moj balkon pokušavajući …