Novosti

Dozvolite drugima da pokažu svoje sposobnosti

Proljeće je. Sjedim na klupi u prekrasnom parku. Sunce me grije. U zraku miris bagrema. Djeca razigrano trčkaraju. Jedan šareni leptir sletio je na moju torbu. Posmatram ga. Prekrasan je. Toliko šarenih boja na njemu. Prelijepo čudo prirode, na vrhuncu svog razvoja. Leptiri ne započinju život takvi. Oni, kao i ljudi, da bi zablistali u svom sjaju i raskoši, moraju proći put promjene.

Leptir kojeg vidimo, koji je divan po svojoj prirodi, je simbol promjene, metamorfoze. Njegova promjena od ružnog i običnog do lijepog i posebnog slika je čovjeka, njegove promjene i preobražaja koji je moguć jedino ako radimo na sebi.
Leptiri su simbol slobode i oslobođenja. Početkom jeseni leptiri polažu jaje. Međutim, leptir se ne razvija iz jajeta. Ono što se razvija iz jajeta naziva se larva, odnosno izleže se gusjenica. Postepeno gusjenica potpuno nestaje i raspada se ispredajući sebi čahuru koju zakači na stablo u kojoj visi. Nakon nekog vremena, na nekom dijelu čahura se otvara i pojavljuje se leptir. Prije nego što leptir postoji kao takav, postoji jaje, zatim gusjenica, pa čahura, i na kraju stvarni leptir. Tako i čovjek. Prije nego odraste, razvije se i dostigne autonomnost, on je beba, zatim se razvija u malo dijete, pa dijete školskog uzrasta, zatim se razvija u ranoj i poznoj mladosti dok ne postane zreo čovjek. Mi nismo samo ovo što smo sada. Mi smo jedinstveni i posebni zajedno sa svim našim trenucima sreće, danima provedenim na svjetlosti, ali i vremenu provedenom u mraku. To je bilo ono potrebno vrijeme, u kojem smo našli snagu i volju da postanemo ono što smo danas. To su bili oni trenuci u kojima smo spoznali svoje mogućnosti i razvili svoje potencijale. Da bi se razvio ovako prekrasan i poseban leptir potrebno je niz uslova. Da bi se iz jajeta izlegla gusjenica neophodna je vlaga, makar samo i kap. U trenutku kada se izlegla došla je u susret sa svjetlom, ali je potrebno neko vrijeme da gusjenica provede u mraku, u čahuri, da bi se stvorio leptir koji može letjeti i uživati u sunčevoj svjetlosti. Čahura predstavlja skrivenu snagu i volju koja je u svima nama, iz koje se rađa sva ljepota. U najtežim trenucima i mi iskazujemo svoje sposobnosti i uživamo u svjetlu uspjeha.

Kada bi neko želio da oslobodi leptira iz čahure prije vremena, on se nikada ne bi razvio, on bi uginuo. Prisjetih se Priče o leptiru, koja je i mene naučila mnogo čemu. Čovjek u toj priči nije poznavao prirodni proces transformacije leptira. On je u svojoj najboljoj namjeri da oslobodi leptira, rasjekao prije vremena čahuru. On nije znao da su uska čahura i napor bili potrebni leptiru da bi razvio svoja krila. Svi mi da bismo se razvili trebamo proći kroz izazove i teškoće. Oni nas jačaju, oni nam pokazuju koliko smo sposobni. Sjetite se i vi Priče o leptiru svaki put kada dođete u iskušenje da učinite nešto umjesto drugoga, nekoga sebi bliskog. Kada pomislite da znate najbolje rješenje u nekoj situaciji, a tiče se vašeg prijatelja, rođaka, najmanje što možete da učinite jeste da ga pitate da li želi da čuje vaše mišljenje. Ako dijelimo savjete i onda kada se ne traži od nas, ma kako željeli da budemo dobronamjerni, šaljemo poruku da znamo bolje, više nego onaj koga savjetujemo, kome pomažemo. Šaljemo mu poruku da je nedovoljno sposoban da sam riješi problem ili ga lišavamo mogućnosti da tu sposobnost stekne. Ako suviše stvari radite za i umjesto svog djeteta:  hranite ga, pospremate igračke, radite zadaću umjesto njega, činite mu značajnu štetu. Na taj način ga lišavate mogućnosti da uloži potreban napor i razvije samostalnost. Uskraćujete ga za mogućnost da doživi uspjeh i osjeti se sposobnim, zadovoljnim zbog postignutog uspjeha. Najviše što možete da učinite jeste da budete podrška svom prijatelju, da pružite podsticaj i ohrabrenje svom dijetetu na putu njegovog rasta i razvoja.

Budite primjer da samo svakodnevnim radom na sebi i promjenama u skladu sa vremenom možete dostići svoju svrhu, možete rasti i dostići svoju jedinstvenost.

 

Kliknite ovdje da naručite knjigu "Biram slobodu"

Write a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biram slobodu u Banjaluci

0shares 0 0 0 0 0 Promocija knjige Biram slobodu upriličena je u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske 30. …

Promocija knjige Biram slobodu u Doboju

0shares 0 0 0 0 0Narodna biblioteka u Doboju je 12. 06. bila organizator promocije knjige „Biram slobodu”, autorke Vesne …

Postavite potrebne granice da biste se zaštitili

0shares 0 0 0 0 0 Priča počinje ushićenjem i radošću zbog par grančica koje su golubovi donosili na moj balkon pokušavajući …