Novosti

Darujte vrijeme sebi i voljenima

Vikend je. Često mi se dešavalo da ga željno iščekujem. Kada svane petak već bih bivala radosna znajući da je potrebno još neke aktivnosti da se obave i da počinje vikend. Međutim, on bi se završio, čini mi se brže nego što sam mislila i očekivala. Stigao bi ponedjeljak, nove radne obaveze, a ja ne bih bila odmorna i svježa. Sada uživam u svakom danu. Sa radošću dočekujem ponedjeljak, novu radnu sedmicu i sa njom obaveze koje dolaze. Uživam u radnoj sedmici, određujem prioritetne aktivnosti i imam energije da im se posvetim. Uživam u petku podjednako kao i ponedjeljku. Vikend je poseban, slobodno vrijeme predviđeno za omiljene aktivnosti, vrijeme posvećeno sebi, svojoj porodici, bliskim osobama.

U čemu je tajna?

Šta se desilo pa je za mene svaki dan postao poseban ?

Život koji živimo je jedan i darovan nam. Kada to doživimo kao značajno saznanje, onda i svaki novi dan doživljavamo kao poseban. Svako doba dana, svaki čas je poseban. Jako je važno da imamo viziju onoga što želimo u našem životu. Kada definišemo svoje prioritete u životu, u danu, onda možemo i da povećamo nivo posvećenosti i da ih lakše ostvarujemo i uživamo u njima.

Vrijeme je dragocjeno i zato je važno da ga planiramo. Ne moraju svaki minut i sekund našeg vremena biti isplanirani, ali ako znamo šta je ono što bismo željeli raditi, što trebamo raditi, lakše ćemo našu energiju usmjeriti na te radnje i više biti prisutni u tom momentu. Uspješni i zadovoljni ljudi rade korisne, neprijatne stvari u vrijeme predviđeno za njih, ali i nalaze vrijeme za odmor, razonodu i prijatne stvari.

Da bismo imali energiju i bili produktivni tokom radne sedmice, vikendom i slobodnim danima možemo odvojiti vrijeme za aktivnosti koje nas čine srećnim i provoditi ga u društvu voljenih osoba. Za mene je to vrijeme kada punim svoje baterije zagrljajima, osmjesima, poljupcima. Vikendom ja i moja porodica provodimo vrijeme u šetnji prirodom, u zajedničkom čitanju knjiga. Naše zajedničke večeri su rezervisane za njegovanje humora, gledanje filmova ili igranje društvenih igara.

Ako je teško naći vrijeme za porodicu i prijatelje tokom grozničave radne nedelje, savjetujem vam da se potrudite makar da bliske osobe vidite za vikend i da uživate u tim jedinstvenim momentima.

Svaki dan mnogo vremena provodimo na društvenim mrežama, telefonu, gledanju televizije. Dozvoljavamo da tehnologija upravlja našim životima. Promjene kojima sam sebi obezbjedila mir jesu da ograničavam vrijeme koje provodim gledajući televizor, koristeći internet ili period kada koristim telefon u poslovne svrhe. Savjetujem vam da ostavite svoj telefon, udaljite se od poruka i vibera u određenom dijelu dana ili vikendom. Dajte svojim kolegama i klijentima na znanje da nećete čitati poslovne poruke. Odredite vrijeme tokom dana kada gasite televizor, kompjuter. Umjesto toga u slobodno vrijeme čitajte knjige koje vas podstiču i inspirišu na pozitivne promjene. Upoznajte se kroz knjige sa životima značajnih ljudi, njihovim mislima, idejama.

Slušajte muziku koja vas opušta.

Nekada sam cio vikend ili svako poslijepodne provodila u krevetu. Bilo da sam isuviše radila tokom radne nedelje ili dana, pa pokušavala da se odmorim, ipak nisam uspijevala dovoljno da se naspavam i napunim energijom za novu sedmicu ili dan. Mnogo više energije imam otkako svoje slobodno vrijeme organizujem drugačije. Umjesto pasivnog odmora, odvajam vrijeme za opuštanje na kreativan način, tihu šetnju. Više vježbam, jedem zdraviju hranu i osjećam se bolje.

Znak je mudrosti da biramo da vrijeme provodimo na mjestima koja nas inspirišu, sa ljudima koji nas podstiču, pune energijom i  na osmišljen način u skladu sa našim željama i potrebama.

Potrebno je da odvojimo vrijeme da razmišljamo o onome što želimo da ostvarimo. Tokom naporne radne nedjelje, teško je izdvojiti vrijeme za razmišljanje o životnim ciljevima i budućnosti. Zato je najbolje iskoristiti vikend za pravljenje planova. Ono čemu poklanjamo pažnju dobija na važnosti. Tokom radne sedmice svoj posao trebamo da obavljamo na najbolji mogući način. Da smo posvećeni, usredsređeni na prioritete i da svojim radom i energijom budemo primjer i inspiracija ljudima oko nas. Naročito je važno da budemo strpljivi, pažljivi i precizni tokom rada, a vikendom ne mislimo na posao.

Savjetujem vam da nedjeljom sastavite plan aktivnosti za narednu sedmicu. Biti pripremljen je odlična stvar, ali ne i biti radoholičar.

Svaki naš dan treba da proživimo kao da je to minijatura našeg života. Najveći dar, koji sebi možemo dati, jeste da živimo pravim, istinskim životom. Da zaista budemo ono što jesmo, da živimo život po svojim pravilima i u skladu sa sopstvenim vrijednostima.
Istražite svoje želje, nade.

Donesite nove odluke, ciljeve.

Kvalitetno osmislite svoje vrijeme kako bi živjeli život svojstven samo i jedino vama.

 

… nastavak teksta u knjizi Biram slobodu

Kliknite ovdje da naručite knjigu "Biram slobodu"

Write a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biram slobodu u Banjaluci

0shares 0 0 0 0 0 Promocija knjige Biram slobodu upriličena je u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske 30. …

Promocija knjige Biram slobodu u Doboju

0shares 0 0 0 0 0Narodna biblioteka u Doboju je 12. 06. bila organizator promocije knjige „Biram slobodu”, autorke Vesne …

Postavite potrebne granice da biste se zaštitili

0shares 0 0 0 0 0 Priča počinje ushićenjem i radošću zbog par grančica koje su golubovi donosili na moj balkon pokušavajući …