Novosti

Budite zahvalni

Rano jutro, toplo, tiho. Sunce već progrijava na našu terasu, na kojoj u hladu suncobrana od palminog lišća doručkujemo. Topli sendviči, miris prve jutarnje kafe, ja i moji dječaci. Šta mi još za sreću treba? Udišem svježi miris mora, kupam se u svjetlosti i radosti ovog običnog jutra. Osjećam zahvalnost za toliko toga. Zahvalna sam prije svega za život sam, za moju malu zajednicu okupljenu oko trpeze na kojoj pored hrane dijelimo i radost, dijelimo život. Zahvalna sam za kafu koju najljepše kuva moj dragi. Donosi mi je sa osmijehom. Dok je pijemo dijelimo tišinu, našu jutarnju. Dijelimo misli, nade, očekivanja, planove. Sve to može da stane u jednu šolju. Srećna sam kada pogledam svoja dva sina kako se smiju dok se razbuđuju. Vole da ih mazimo, škakljimo, još dok su u pidžamama. Zahvalna sam za sunce, za pogled na more… Život je sam sušta radost. Mislim da življenje u stanju česte, neprestane zahvalnosti čini da nas doživljaj života bude mnogo vrijedniji i dragocjeniji. Ako tako razmišljamo i činimo mnogo više primjećujemo i uživamo u sitnim životnim zadovoljstvima i naslađujemo se sitnim darovima koje nam svakodnevno život daruje. Zato je važno da često iskazujemo zahvalnost, ljubav prema životu i radujemo se otvorenog srca.

Zahvalnost se uči. Da bismo osjetili radost koju nam ona donosi, potrebno je dosta vremena da je svakodnevno vježbamo. Na taj način ostajemo usredsređeni na sve dobro koje imamo u životu i shvatamo koliko smo srećni. Čak i kada u životu imamo određene poteškoće, kada se stvari ne odvijaju kako mi želimo, trebamo biti zahvalni. Problemi, teškoće, izazovi i služe da bismo ih savladali i razvili se kao ljudska bića. Stoga možemo biti zahvalni i za gorka iskustva kad znamo da nam i ona donose snagu, životne lekcije. U svakoj nevolji mora postojati neko dobro na koje trebamo da se fokusiramo. Život bez zahvalnosti gorak je život. Kad prihvatimo život kakav on jeste, u svoj njegovoj raznolikosti i složenosti, tek tada smo u stanju uistinu se radovati životu i osjetiti zahvalnost zbog te radosti i svakog proživljenog trenutka, kakav god on bio. Što više prepoznajete i izražavate zahvalnost za stvari koje imate, to ćete više imati stvari na kojima trebate biti zahvalni, rekao je Zig Ziglar.

Postoji  spisak blagoslova, četiri načina za svakodnevno iskazivanje zahvalnosti:

  • Svaki dan je dobro zapisivati sve što volite i životu, sve što je dobro u vašem životu, na čemu imate biti zahvalni. To može biti dobro zdravlje, vedro nebo, činjenica da lijepo pišete, blagoslov što svakog dana imate šta da pojedete…
  • Svaki dan se preporučuje molitva. Molitva, kao izraz zahvalnosti je lična stvar i kao takva ona treba da izražava zahvalnost za sve što imate. Treba da se očitava ujutro i prije spavanja, da bude kratka i prožeta emocijama.
  • Jedan od načina jačanja osjećanja zahvalnosti jeste slanje „ljubavnih pisama“. To nije ništa drugo, već zapisivanje pohvale i iskazivanje zahvalnosti onima koji tokom dana urade nešto lijepo za tebe. To mogu biti pisma kuvaru koji je lijepo spremio obrok, trgovcu koji vas je tog dana srdačno uslužio.
  • Posljednji način jeste da svakome koga sretnemo poklanjamo nešto. Može to biti osmijeh, pohvala, zagrljaj, vruć kolač ili cvijet. Čak je i ako saslušate drugog čovjeka s punom pažnjom i otvorenog srca, dar koji će ga dirnuti. Što više ljubavi pružamo drugima, to ćemo je više osjetiti prema sebi. Prisjetite se i vi kako se osjećate kada se vaše želje ispune, kada vam neko uruči poklon, uputi kompliment (Sharma, 2013).

Da li ste zahvalni?

Uveče, prije spavanja prođite u mislima kroz cio dan i zahvaljujte na svakom iskustvu, na svemu što ste naučili, što ste doživjeli. U svakom danu provedite što više trenutaka zahvaljujući se na svemu dobrom u svom životu. Vježbajte se zahvalnosti, ne zato što ste radosni, već zato jer će zahvalnost donijeti radost u vaš život.

 

iz knjige Biram slobodu

Kliknite ovdje da naručite knjigu "Biram slobodu"

Write a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biram slobodu u Banjaluci

0shares 0 0 0 0 0 Promocija knjige Biram slobodu upriličena je u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske 30. …

Promocija knjige Biram slobodu u Doboju

0shares 0 0 0 0 0Narodna biblioteka u Doboju je 12. 06. bila organizator promocije knjige „Biram slobodu”, autorke Vesne …

Postavite potrebne granice da biste se zaštitili

0shares 0 0 0 0 0 Priča počinje ushićenjem i radošću zbog par grančica koje su golubovi donosili na moj balkon pokušavajući …