Novosti

Budite bliski sa sobom

Vrijeme je praznika. Napolju studen steže. Stojim u hramu, u svojoj tišini, molim se. Danas je Božić, najradosniji hrišćanski praznik. To je dan kada se radujemo zbog rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg, koji je došao u svijet da svojim rođenjem spasi ljudski rod. Na Božić se „mirbožimo“ sa drugim ljudima, opraštamo im zamjerke, tražimo oproštaj i želimo mir, sebi i drugima. Kažemo Mir Božiji – Hristos se rodi!
Osjećamo povezanost i bliskost sa drugim ljudima. Ispunjeni nadom razmišljamo o danima i godini koja je pred nama. U narodu postoji vjerovanje da je na Božić dobro započeti od „svega po malo“. Sjećam se da sam kao dijete, iako je raspust, na Božić rješavala zadatke iz matematike, čitala lektiru, jer se „valjalo tako“ da bi tokom cijele godine učila i dobijala petice. Mama je, sjećam se, uzimala pletivo i započinjala plesti džemper. Valjda je to značilo da bi trebalo tokom cijele godine raditi korisne stvari. Na Božić se i odmaralo. Jela se ukusna hrana koje je bilo u izobilju. Rodbina, komšije, dolazili su nam na ručak. Onima koji bi došli na vrata i tražili hranu, novac, obavezno se davalo od svega po malo. Bio je to primjer za mene kako tokom cijele godine druge treba obradovati, ugostiti ih, udovoljiti im.
Kao i Nova godina, dan kada preispitujemo i sumiramo ono što nam se dogodilo u prošloj, kada sumiramo uspjehe i poraze i donosimo nove odluke, ciljeve kojima ćemo težiti u nastupajućoj godini, i na Božić, u veličini praznika, sagledavamo kakve odnose sa drugim ljudima izgradismo, koga izgubismo, ko nam nedostajaše a ko nam novi zakorači u naš život.
Evo još jedan Božić. Ja stojim u uglu hrama. U meni se osjećanja kovitlaju. Oči mi se pune suzama pri sjećanju na mog tatu, koji već dvije godine nije sa mnom. U grudima me steže tuga. Nedostaje mi on, nedostaje mi njegova vedrina i radost u njegovom glasu kojom mi najavljuje i čestita praznik.
Pored mene stoje moja dva sina. Pri pogledu na njih, od radosti mi srce zaigra. Hladno im je. Meškolje se mjestu. Gledam ih… Toliko su posebni… O, Bože koliko ih volim!
Evo mene… Na početku… Božić je. Započinjem novi dan, ja nova.
Mnogo toga se dogodilo u prošloj godini. Prihvaćam sebe kakva jesam i osluškujem sebe. Dozvoljavam sebi da osjećam tugu, da plačem… Dozvoljavam sebi da kažem da ne mogu, da ne želim… Dajem onima koji traže, udovoljavam dragim bićima i nepoznatim ljudima kada i zato što ja želim. Danas sam i sebi važna. Volim sebe i ugađam mom unutrašnjem djetetu. Danas odmaram zato što to želim. Danas i radim, čitam i pišem jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zato što vjerujem da ću zbog toga cijelu godinu biti uspješna u svom radu.
Osluškujem svoje želje… U kontaktu sam sa svojim osjećanjima i željama. Donosim i nove odluke.
Oslobađam sebe na kraju molitve od svakog moranja, svakog trebanja. Ne dajem, ne čestitam praznik, ne smijem se zato što to drugi očekuju od mene. Ne radim „ono što bi valjalo“, zato što se to tako danas radi. Božić je, praznik mira i ljubavi. Evo me, ispunjena srećom…
Divan je danas dan, a ja započinjem sve ono što želim i hoću. Danas sam bliska sebi!

Tekst iz knjige Biram slobodu

Kliknite ovdje da naručite knjigu "Biram slobodu"

Write a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Budite bliski sa sobom

0shares 0 0 0 0 0 Vrijeme je praznika. Napolju studen steže. Stojim u hramu, u svojoj tišini, molim se. Danas je Božić, …

Biram slobodu u Banjaluci

0shares 0 0 0 0 0 Promocija knjige Biram slobodu upriličena je u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske 30. …

Promocija knjige Biram slobodu u Doboju

0shares 0 0 0 0 0Narodna biblioteka u Doboju je 12. 06. bila organizator promocije knjige „Biram slobodu”, autorke Vesne …