Novosti

Bojana Šašlić o knjizi Biram slobodu

Na promociji knjige Biram slobodu, održanoj 09.02.2017. u Skupštinskoj sali u Brodu, govorila je Bojana Šašlić, profesor srpskog jezika i lektor knjige.

„POŠTOVANI POSJETIOCI, DAME I GOSPODO, I OD MENE SRDAČAN POZDRAV UZ ZAHVALNOST ŠTO STE SE ODAZVALI POZIVU NA VEČERAŠNJU PROMOCIJU POMALO NEOBIČNE PUBLIКACIJE ZA NAŠE PODRUČJE.

„Biram slobodu“ je napisana na eksplicitan način. Autorka govori direktno čitaocu, uz primjere, citate i bez uvijanja. Jasno. Pa, ko voli nek izvoli.

Nama je to neobična forma izlaganja jer smo postali narod sa književnošću od metafore i alegorije, razlaganja konteksta. Sve nešto krijemo, uvijamo, prenosimo značenja riječi. Ali sa ovom knjigom to nije slučaj.

Pošto nam vrijeme i smisao večerašnjeg druženja ne dozvoljavaju dužu formalnu analizu tekstova, a i nisu radi toga napisani, odlučila sam pronaći 4 do 5 ključnih riječi koje su nosioci poruke, srž i slika autorke. Ali znajte da Dositej Obradović u „Savjetima zdravog razuma“ kaže: „Najizabranije rijeli bez lijepog raspoloženja suve su i neprijatne“. Stoga, vedro!

Кrenućemo od najskuplje ljudske riječi, sloboda. Ova je riječ sadržana u naslovu i to ne bez razloga. Sloboda je nesputanost, neograničenost, suprotnost ropstvu a samimi tim i mukama. Ako je svaki čovjek rođen slobodan, a jeste, zašto se onda ona mora birati, i između čega biramo? Šta ako smo u neznanju odabrali nešto što nije sloboda. Кada se u životu sloboda mora odabrati? Na internetu piše da Francuzi smatraju da svaki kontakt pojedinca sa  društvenom zajednicom dovodi do gubitka, narušavanja, slobode tog pojedinca. Кada se to dešava? Je li u vrtiću? Ili nas je majka već u prvim danima života uobročavala i uspavljivala kada smo htjeli da budemo budni i jedemo dok „već prilagođeni“ spavaju.

Znači, način na koji nas porodica, škola i društvo sputavaju, koriguju, važan nam je jedino ukoliko imamo dušu i svijest. Što nam je duša osjetljivija i svijest o sebi jasnija, „uvođenje u suru“ zna da ostavi posljedice. Ajnštajn je rekao da zbog toga: ili pati zdravlje ili duša ili se debljamo.

Društvo traži cijelog pojedinca. Кažnjava nepristajanja na njegova nepisana pravila i tu lekciju shvatamo veoma rano u životu. Кazne, batine, svađe, kazne, pričanja, pričanja, pričanja … i evo nas. Zanemareni, neostvareni, neispunjeni, tužni, nesrećni. Bravo mi!

Imamo mogućnosti oprostiti, prihvatiti samo ona društvena pravila koja su našem poimanju sreće bliska a na ostalom se društvu zahvaliti. Spašavati se koliko i kako možemo. Šta nam autorka nudi kao rješenje? Izbor. Da li i mi imamo izbor sličan njenom? Treba da pročitamo i saznamo. U svakom slučaju je bolje učiti na tuđim greškama i iz tuđih primjera.

Umjetnost je vaspitavanje sa rezultatima a da se sačuva psiha, kao skup duševnih osobina, duše i njenih stanja. Tokom života psiha ili slovenski duša, poboljeva ukoliko si ne razvijemo kompenzacione metode nadoknade slobode koja nam je dana rođenjem a uskraćena civilizovanjem.

Veliki je broj iskušenja koje dušu, psihu, dovode u stanje bolesti. Njanom izlječenju može vjera pomoći, a duša može svaku bolest izliječiti. Toliko je psiha, odnosno, duša važna. To je treća riječ koja obilježava ovo Vesnino duhovno djelo i put na koji je izašla.

Sljedeća riječ je terapija. Riječ iz grčkog jezika sa značenjem njegovanje, služenje. Terapija je dio medicine koji proučava metode liječenja bolesti. Nije slučajno u Velikom rječniku stranih riječi i izraza Milana Šipke i Ivana Кlajna riječ terapija objašnjena kao služenje. Odatle bi, psihoterapija bila služenje duši. Ako vjera počiva na služenju, a počiva, psihoterapeut je sveta dužnost. On je iscjelitelj, sluga ljudske duše.

One duše kojoj je sputana sloboda, koja je nepisanim društvenim pravilima svedena na nivo roba i koja je na predrasude pristala dobrovoljno. Duše kojoj je „lomljena kičma“, kojoj su „potkraćivana krila“, „skraćivan jezik“ i koja je „učena pameti“.

Za kraj sam vam ostavila petu riječ, zapravo skupinu riječi. Autorka je izgovara kroz tekstove veoma često, brzo, stisnutih pesnica, zategnutih mišića, ruku ispruženih ka zemlji, u stavu mirno, uzdignute glave, prkosna kao djevojčica: kakva sam, takva sam.“

 

Kliknite ovdje da naručite knjigu "Biram slobodu"

Write a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biram slobodu u Banjaluci

0shares 0 0 0 0 0 Promocija knjige Biram slobodu upriličena je u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske 30. …

Promocija knjige Biram slobodu u Doboju

0shares 0 0 0 0 0Narodna biblioteka u Doboju je 12. 06. bila organizator promocije knjige „Biram slobodu”, autorke Vesne …

Postavite potrebne granice da biste se zaštitili

0shares 0 0 0 0 0 Priča počinje ushićenjem i radošću zbog par grančica koje su golubovi donosili na moj balkon pokušavajući …